Recept van onze chef: bakpruimencake

Share
22/08/2018

Recept van onze chef: bakpruimencake

Ingrediënten

  • 90g boter
  • 100g bruine suiker en 2 theelepels
  • 60g honing
  • 6 Belgische bakpruimen
  • 100ml melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract (theelepel = 5ml)
  • 150g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gedroogde gember
  • Een bakvorm of ovenschotel van ongeveer 20x20cm, 10x40cm of een andere vorm waar vlot je deeg en pruimen in passen, voorzien van bakpapier
Recept
  1. Zet al je ingrediënten klaar

  2. Verwarm je oven op 180 graden
  3. Was de pruimen en verwijder de steeltjes

  4. Snij de pruimen doormidden en verwijder de stenen
  5. Smelt 90g boter, 100g bruine suiker en 60g honing al roerend samen in een kookpot en laat 2 minuten zacht pruttelen tot een siroop

  6. Neem van het vuur en laat 10 minuten afkoelen
  7. Voeg daarna de melk toe en meng tot een glad geheel

  8. Kluts daarna het ei en voeg het toe aan de siroop en melk samen met de theelepel vanille
  9. Neem vervolgens een kom en meng de bloem, bakpoeder, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel gember

  10. Voeg al roerend de vloeibare bestanddelen toe aan het bloemmengsel

  11. Na even roeren krijg je een glad deeg
  12. Giet het deeg in de met bakpapier beschermde bakvorm of ovenschotel

  13. Meng 2 theelepels bruine suiker met 1 theelepel kaneel
  14. Duw elke halve pruim in de suiker alvorens ze met de gesneden kant naar boven in het deeg te leggen

  15. Je hoeft de halve pruimen niet aan te duwen, het deeg zal rond de pruimen omhoog rijzen
  16. Bak voor 45 minuten
  17. Laat 15 minuten afkoelen alvorens te verwijderen uit de ovenschotel of bakvorm en volledig te laten afkoelen. Geniet van je cake! 

Bron: Bert Van de Poel