Heerlijke Quiche

Share
07/11/2018

Recept van onze chef: Quiche



Ingrediënten 

Voor het deeg

  • 225g bloem 
  • 1/4 theelepel zout
  • 100g boter
  • Een beetje koud water

Voor de Quiche

  • 1 broccoli uit je box
  • 2 stengels prei uit je box
  • 150 g cheddar of gruyère
  • 7 eieren
  • 250ml room
  • 150ml melk
  • 1 theelepel tijm
  • Peper
  • Zout

    Optioneel: 200 gram spek

Recept

Eerst maken we het deeg, als je met kant-en-klaar deeg werkt hoef je dit natuurlijk niet te doen:

  1. Voeg de boter bij de bloem



  2. Wrijf met je handen de bloem in de boter tot je geen grote klontjes boter meer hebt en de bloem een beetje lijkt op vochtig zand



  3. Voeg een klein beetje koud water toe en meng dit telkens onder de bloem, doe dit tot de deeg een bal vormt. Let op: voeg niet meteen te veel water toe, anders wordt je deeg erg plakkerig!



  4. Eens je deeg goed is samengekomen trek je wat plastiekfolie over de kom of je leg je er een theedoek over en plaats je de kom in de koelkast voor minstens een half uur 
Tijd voor de vulling
  1. Intussen verwarmen we de oven voor op 190 graden en zetten we een pot water op het vuur om te koken
  2. Snij de bloemen los van je broccoli, snij grote bloemen in twee zodat ze zeker in je quiche zullen passen. De stam kan je gebruiken om soep van te maken, anders wordt onze quiche wat te vol



  3. Kook de broccoli tot ze grotendeels maar niet helemaal klaar is en laat ze uitlekken in een vergiet of zeef
  4. Maak intussen je prei schoon en versnij ze in fijne stukken



  5. Stoof de prei aan in wat boter of olie en kruid met een beetje zout, zorg dat ze nog wat knapperig blijft
  6. Deze quiche is al overheerlijk met deze groenten, maar als je wil kan je optioneel nu wat spek aanbakken tot het krokant is
Terug even naar het deeg 
  1. Intussen is er minstens een half uur verstrekken en heeft onze deeg dus kunnen rusten



  2. Rol hem uit op een proper en ingebloemd oppervlak. Hou er rekening mee dat het deeg deels over de rand moet hangen zodat het goed vorm houdt



  3. Boter je springvorm met veel boter. Om te voorkomen dat het plakt wil je zeker een goed zichtbare laag aanbrengen, zelfs op een vorm met een anti-aanbaklaag
  4. Plaats het deeg in de vorm, zorg daarbij ervoor dat het tot goed in de randen komt en dat er minstens een beetje deeg overal over de randen hangt zodat je deeg mooi op zijn plaats blijft tijdens het bakken



  5. Plaats het bakpapier in je deeg en vul het met wat bakkralen, gedroogde rijst of gedroogde bonen of pulse. We willen wat gewicht toevoegen zodat onze bodem geen grote luchtbellen kan vormen tijdens het bakken terwijl onze rand bakt



  6. Bak in de oven voor 20 minuten.
En we gaan terug even verder met de quiche
  1. Kluts ondertussen de eieren, room en melk tesamen.



  2. Kruid dit mengels goed met rijm, en goed veel zout en peper. Vergeet niet dat je niet enkel de eieren kruidt maar ook de groenten.


Het deeg zit ondertussen 20 minuten in de oven 
  1. Na 20 minuten verwijder je de vorm uit de oven.
  2. Neem het bakpapier met de bakkralen of gedroogde rijst, bonen of pulsen weg en plaats nog even in de oven voor 5a10 minuten tot de bodem er wat meer gebakken uitziet. Hou in de gaten dat er zich geen luchtbellen vormen

Eventuele rijst, bonen of pulsen die je hebt gebruikt kan je niet meer klaarmaken maar wel laten afkoelen en opnieuw gebruiken wanneer je nog eens quiche maakt

Tijd om ons deeg op te vullen! 
  1. Eens de vorm uit de oven is verlaag je de temperatuur van je oven tot 170 graden.
  2. Vervolgens plaats je eerst en vooral onderin de quiche de kaas. Op deze manier zal de kaas smelten en de bodem verder beschermen.



  3. Als je met spek werkt mag je die nu toevoegen, daarna volgen de stukjes broccoli en de gestoofde prei







  4. Tenslotte gaat ons eiermengsel erbij.



  5. Duw de groenten die te veel uit het eiermengsel naar boven steken eventjes onder alvorens de quiche in de oven te plaatsen voor 40 tot 50 minuten.

De quiche is klaar wanneer ze bovenaan goudbruin kleurt en wanneer je bij het schudden met de quiche enkel het midden een klein beetje ziet bewegen. Als het geheel nog sterk beweegt heeft de quiche nog langer in de oven nodig, dit hangt sterk af van je oven en het soort eieren.

Als je de quiche warm wil opeten, laat ze eens ze uit de oven is nog even 5-10 minuten afkoelen.
Breek de stukken korst die over de rand hangen af of snij ze weg met een mes. Vervolgens kan je eenvoudig de quiche losmaken uit de springvorm en aansijden.

Dresseer met witte rijst