KerstBox - uitdagend dessert - tartelette met framboos

Share
16/12/2018


Ingrediënten 

Wat heb je nodig: 

Frambozen 250 g
Bloem 240 g
Eieren 4 Stuks
Boter 180 g
Melk  500 ml
Vanillestokje 1 Stuk
Kristalsuiker 100 g
Maismeel 40 gRecept

 1. De pudding

 2. Scheid de eieren, we hebben enkel de 4 dooiers nodig.

 3. Giet de melk in een pot

 4. Snij de vanillestok doormidden en schraap de zaadjes eruit en in de pot, voeg ook de leeggeschraapte stok toe. breng de melk aan de kook met de vanille. Zet het vuur af eens het gekookt heeft.

 5. Meng ondertussen in een kom de eidooiers met de maismeel en suiker. Let op dat je snel mengt eens je de suiker toevoegt, anders dehydrateer je de dooiers.

 6. Voeg een beetje van de recent gekookte melk toe aan het mengsel terwijl je hevig en constant roert.

 7. Eens ongeveer een vierde van de melk glad gemengd is bij het eidooier mengsel kan je alles toevoegen.

 8. Zodra alles goed gemend is in de kom, giet je het mengsel terug in de pot

 9. Kook over een laag vuurtje terwijl je constant en grondig roert. Eens het aan de kook komt zal je een dikke, felgekleurde banketbakkerspudding hebben.

 10. Zet het vuur af en smelt 20g boter in de pudding.

 11. Duw de pudding door een zeef in een propere kom, zo verwijder je de vanillestokken maar ook eventuele klonters die zich gevormd hebben. Plaats in de koelkast. Door plastiekfolie of bakpapier rechtstreeks op de warme pudding te plaatsen kan je voorkomen dat er een vel wordt gevormd.

 12. Was je frambozen en zet ze ergens waar ze kunnen drogen, we willen immers geen natte frambozen op ons taartje

  De bodem

 13. Voeg 160g boter en een sluifje zout bij de bloem in een kom

 14. Wrijf samen tot je een zanderige textuur krijgt

 15. Voeg een theelepel koud water toe en meng. Als nog geen coherente deeg vormt kan je nog 1 of 2 extra theelepels toevoegen.Eens een coherente deeg is gevormd pak je die in in plastiekfolie of bak papier en laat je die minstens een half uur rusten in de koelkast. Na minstens een half uur en tot een uur rusten verdeel je de deeg in vier.

 16. Rol uit tot cirkels met een diameter van 15cm

 17. Plaats over je taartvormpjes van 10cm en duw voorzichtig in de hoeken van de vorm. Als je vorm een gekartelde rand heeft duw dan het deeg in de gekartelde randen.

 18. Neem een vork en prik voorzichtig tot halverwege de deeg over heel de bodem, zo wordt onze deeg makkelijker krokant. Plaats opnieuw in de koelkast, deze keer voor 20 minuten.

 19. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden

 20. Plaats daarna bakpapier over het deeg en vul met bakparels of gedroog de rijst, bonen of pulsen. Op deze manier voorkomen we dat de bodem te sterk opstijgt tijdens het voorbakken.

 21. Bak de taartjes voor 10 minuten.

 22. Verwijder het bakpapier met de parels of pulsen en bak nog eens voor 5 tot 10 minuten totdat het goedbruin wordt. Laat ze kort afkoelen en verwijder de taartjes uit de taartvormen.

 23. Eens ze koel zijn en het tijd is voor dessert lepel je pudding in de taartjes en plaats je vervolgens de frambozen erop. Wat poedersuiker erover sprinkelen is ook altijd mooi.

Dresseer