KerstBox - uitdagend hoofdgerecht - varkenswangen

Share
15/12/2018


Ingrediënten 

Wat heb je nodig: 

Boterrapen 1 Kg
Sjalotten 6 Stuks
Verse Look 2 stuks
Wortelen 1,5 Kg
Varkenswangen 600-800g
Fruitige rode wijn 1 Fles
Bouillon blok 1 Stuk
Bruine suiker 50 g
Boter 50 g
Room  250 ml
Bloem  2 tl
Gedroogde tijm
Rode wijnazijn
Worcestersaus


Recept

De varkenswangetjes

 1.  Snipper de sjalot en look fijn

 2. Bak de varkenswangen op een hoog vuur aan alle kanten bruin, er zal een bruine fond gevormd worden op de bodem, opletten dat deze niet aanbrand!

 3. Wanneer je varkenswangen aan alle kanten mooi bruin gebakken zijn verwijder je ze uit de pot en verlaag je de temperatuur.

 4. Voeg nu de sjalot en look toe aan de pan met een klont boter, het geheel zal mooi bruinbakken in de fond.

 5. Wanneer je sjalot bijna gaar is voeg je de bloem toe en kruid je met peper en zout. Wanneer alles mooi zacht is voeg je de varkenswangen weer toe met de rode wijn.

 6. Voeg water toe tot de wangetjes volledig bedekt zijn en een beetje onderstaan. Voeg vervolgens een bouillonblokje toe samen met twee lepels rode wijnazijn en twee eetlepels Worcestersaus.

 7. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens op een zacht vuur 1,5u pruttelen tot de wangen volledig zacht zijn.

  Let op bij het roeren, je wil niet dat de wangen uit elkaar vallen!

  De boterraappuree

 8. Schil en snijd de boterrapen in kleine blokjes. Stoof de blokjes aan in boter en kruid met peper en zout , laat stoven tot ze helemaal zacht zijn. Mix vervolgens het geheel met room tot een gladde puree.

 9. Na het mixen kook je de puree tot de gewenste dikte. Je kan altijd wat boter toevoegen voor een extra boterige smaak.

  Tip: wil je de puree iets minder bitter? Voeg dan wat bruine suiker en zout toe.

  De wortelen

 10. Verwarm je oven voor op 200°C

 11. Schil je wortelen en snijd in de lengte meermaals doormidden. Plaats in een ruime ovenschotel zodat alle stukken naast elkaar liggen. 

 12. Voeg olijfolie, peper en zout toe en meng goed. Rooster ze in een oven voor 45 min tot een uur. Ieder kwartier even omroeren zodat ze mooi gelijkmatig gaar worden.

  Na 1,5u pruttelen zouden je varkenswangen klaar moeten zijn. Voeg indien gewenst suiker of wat zout toe. De saus zou een volle, robuste en ietwat zoete smaak moeten hebben die perfect past bij het bittere van de rapen.

Dresseer