KerstBox - klassiek Hoofdgerecht - De Kerstkalkoen

Share
13/12/2018


Ingrediënten 

Wat heb je nodig: 

Sjalotten  4 Stuks
Bladpeterselie 2 el
Tijm 1 Takje
Spruiten 1 Kg
Appelen 6 Stuks
Veenbessen 300 g
Kalkoen 4 Kg
Kippenlevers 4 Stuks
Ansjovis 6 Stuks
Kappertjes 3 el
Brood 8 sneden
Melk 300 ml
Ei 1 Stuk
Eidooiers 2 Stuk
Boter 80 g
Rode wijn 400 ml
Suiker 160 g
Kaneel 6 el
Peper Snuifje
Zout
Nootmuskaat
Braadvocht van je kalkoen
Aardappelkroketten Naar keuze ;)


Recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de kalkoenlever en de kippenlevers fijn. Verhit boter in een pan en fruit de sjalotten. Doe er de lever, de ansjovis en de kappertjes bij. Laat even meebakken en zet aan de kant.

  2. Week het brood in de melk en knijp goed uit. Meng het vervolgens met de levertjes. Doe er ei, dooiers, peterselie, peper en nootmuskaat bij. Als het te vochtig is kan je nog wat paneermeel toevoegen. Vul hier nu de kalkoen mee.

  3. Leg de kalkoen in een braadschaal met rooster. Smelt 80 g boter in een pan en doe er de tijm erbij. Bestrijk de kalkoen met de tijmboter. Kruid met peper en zout. Zet de braadschaal met de kalkoen op het onderste rooster in je oven.

  4. Braad de kalkoen in 1 uur goudbruin. Bedek hem met aluminiumfolie en laat nog 1 uur en 45 minuten garen. Neem voor het laatste halfuur de folie weg.

  5. Blus de schotel met de wijn en laat tot de helft inkoken. Kruid met peper en zout.

  6. Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de spruitjes schoon en kook ze beetgaar. Giet af en laat uitlekken. Stoof ze even aan. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

  7. Doe de veenbessen met 100 g suiker in een pannetje. Laat 15 minuten op een zacht vuurtje garen tot een smeuïge compote.

  8. Spoel de appelen. Snij er de bovenkant af en verwijder het klokhuis. Vul met de compote en beleg met een vlokje boter. Bestrooi met de suiker en de kaneel en schuif de appelen 15 tot 20 minuten in je oven die nog warm is warme oven.

  9. Bak de kroketjes. Serveer de kalkoen met de appeltjes, spruitjes en kroketten.

Dresseer